diumenge, 28 d’octubre del 2007

CULTURES I DRETS HUMANS



CULTURES I DRETS HUMANS

No és usual que en el meu bloc tracti temes de indole social o polític però visc en aquest país i no sóc aliè al que passa, segueixo l'actualitat, m'informo i tinc la meva opinió i sobre aquest tema la vull fer publica, espero també les vostres opinions.És un tema difícil i polèmic i es que per a molts sectors “ políticament correctes “ qualsevol critica en temes relacionats amb la immigració serveixen per que automàticament et tractin d'intolerant i racista ( brou de cultiu ideal per a partits com PxC ).
Fa pocs dies va sorgir la polèmica per la decisió d'una escola pública de Girona de no acceptar amb vel islàmic a una nena a classe. Finalment el Departament d'Educació va dir que prevalia el dret a l'educació per sobre de l'ús del vel.
Personalment crec que el plantejament hagués estat igual de valid al reves o no?
He llegit molt sobre el tema, en primer lloc no queda clar si el vel és un símbol religiós o cultural, el que si queda clar es que és un símbol de submissió de la dona davant l'home. Hi ha sectors que parlen del respecte a totes les cultures, faltaria més, però ignorant la cultura pròpia del pais. Jo estic d'acord amb respectar altres cultures i religions, però crec que una societat democràtica i que assumeix el respecte als drets humans no pot permetre que en nom d'una cultura o d'una religió es vulnerin aquest drets, i molt menys amb els menors. Actuar en l'àmbit de la llar o en el carrer pot ser difícil i complex i és més un tema d'educació que d'altra cosa, però si es pot actuar en altres àmbits com escoles i fins i tot en el món laboral i en el carrer com ja s'ha plantejat en altres països en temes com el Burka.
Crec que si no hi ha una intervenció i regulació que comenci a tallar aquests temes que vulneren els drets humans aviat ens enfrontarem a temas com la supressió de la classe de educació física per a les nenes, o l'abandó de la escolarització als 11 o 12 anys , o fins i tot la ablació del clitoris. En definitiva, crec que impedir que en nom d'una cultura o una religió es vulnerin drets humans no s'ha de titllar ni de racista ni xenòfob. I molt menys quan realment no estem parlant d'Islamites , Cristians o Jueus sinó simplement de nens i nenes. Per ultim us imagineu per on aniria el debat si en nom també d'una cultura nudista uns pares portessin al seu fill a l'escola nu, o que uns pares amb una determinada ideologia fessin dur al seu fill ostentosa simbologia del seu partit .
Aclareixo que el fet en si de dur el vel no és una vulneració de cap dret, però si un símbol de la vulneració de la igualtat entre sexes.
Bé aquí acabo el post i com sempre qualsevol comentari i opinió serà rebuda amb els braços oberts,


Per ultim us vull convidar a tots A Manresa el pròxim, i llarg cap de setmana que se celebra la fira Mediterrània, Fira d'espectacles d'arrel tradicional, aquí teniu l'enllaç a la pagina web de la fira.
ENLLAÇ

17 comentaris:

zel ha dit...

Hoooola, come vai, caro amico? És que el tondo ens ha fet una proposta italiana (de llengua parlada, epssss, no t'esveris) i ja practico. D'això del vel, jo ja vaig dir la meva, tu, que facin el que vulguin, en tinc a totes bandes al meu costat. L'altre dia vaig intervenir en un "mobbing" lleugeret, però vaja, l'empipada i dolguda, una noiassa cubana/afroamericana (bufff), l'emprenyador, un bordegàs que fa dos pams menys que ella, magrebí... i li diu negra, fosca, fot el camp, com ho veus? Osti, els problemes són incomprensibles, no hi entenc res.

Marta ha dit...

Buf!!!!, no ho entenc, ens queda tant per apendre sobre aquest nou fenómen social que provoca l'inmigració!!!!.

Si els col.legis fesin servir uniformes, s'acabat la tontería!!!!. Tots igual, i a l'escola a estudiar, ni a passejar "modelitos", ni a ensenyar el melic, ni a tapar-se la cara.


I els uniformes a càrreg del tresor públic!!!!. O a càrreg de la comunitat europea!!!!.

Marta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ALOMA69 ha dit...

D'entrada gràcies per passar pel meu blog.
Sobre el tema que planteges: el mocador al cap el trobo anti-estètic, però hi ha tantes coses que ho són; penso realment que s'hi volen que se'l posin, aquí s'ha lluitat durant molts anys per vestir com es vol i crec que no és conseqüent prohibir això, és com si vols anar amb boina o amb barret; en quant a la simbologia, tots demostrem quelcom quan ens vestim i de masclisme n'hi ha a dojo a la nostra cultura, què m'en dius de la pressió que tenim que soportar les dones per mantenir-nos joves, primes i boniques i la manera con a partir d'una certa edat moltíssimes es tornen "invisibles", no crec que sigui anar pel bon camí prohibir a aquesta gent posar-se un mocador al cap, altra cosa seria un burka, perque evidentment consitueix un veritable perill a l'amagar el rostre.
En fi, la polèmica està servida, soposo que per a ells tampoc és gens fàcil tot plegat i fins i tot deu ser més difícil, intentar començar de zero en un país llunyà i amb tantes diferències culturals, és un aprenentatge per a tots plegats.

Interressant blog!

rosa ha dit...

estic d'acord amb tu, mai s'ha de vulnerar els drets de la persona, ja que parlem de nens, de joves i de dones...Diversitat de cultures SI, pero repressió NO.

Realment és una qüestió difícil i ja és massa tard per tallar,ja que s'accentuat amb la gran massificació de la inmigració que no s'ha sabut dur a terma amb regularitat.

A Manresa? doncs cap a Manresa.
un petó

Sintagma in Blue ha dit...

Jo crec que tot plegat té fàcil solució: Tonar a portar uniforme a les escoles. Així, a part, d'estalviar-nos aquets conflictes religiosos, ens estalviaríem la guerra de marques i modelets.

BACCD ha dit...

Millor no ho podies haver dit. Hi ha una cosa que està per damunt de qualsevol cultura o religió, i són els drets humans.

He de dir també que hi ha molta gent immigrant que simplement no s'adapta al nou entorn perquè no els dóna la gana. Sempre penso què em passaria, què hauria de fer jo si anés a viure a un país àrab. Per començar no em deixarien queixar-me (i menys com a dona) com ells tenen el dret de queixar-se aquí.

Visc en un país estranger i m'he hagut d'adaptar a les normes d'aquí, a una llengua diferent. Perquè sóc jo la que he vingut aquí. I és el que hi ha (per sort, n'estic molt contenta). Si un canvia de país i no li agrada, doncs que se'n torni.

Déjà vie ha dit...

be jo crec q si aquesta nena hagués portat una creu penjada del coll ningú li hagués dit res. El q porta un piercing al llavi tampoc. Llavors...no ho tinc tant clar q aqui es vulnerin els drets humans.

rosa ha dit...

duschgel quanta raó tens, els meus avis quan van marxar a Alemanya a treballar i els meus besàvis ho van fer a l'Argentina van haver d'acoplar-se a les normes del país d'acollida, si potser en aquests països no van topar amb la religió, però quan marxes a un país nou ja saps amb el que et trobaràs raó de més per no queixar-te, i sinó no hi vagis...

Antoni Esteve ha dit...

No crec que el mucador sigui repressiu, però en tot cas nosaltres no som ningú per donar lliçons.
Les nostres raons no tenen perquè ser les correctes encara que per nosaltres ho semblin.
Si algú ha de decidir són elles qui ho han de fer.

Puc no ser musulmana i portar mucador? O es perquè sóc musulmana que no el puc portar?

una abraçada!

nimue ha dit...

jo he viscut prou temps en països àrabs (molt feliçment, he de dir) i puc dir que conec bé aquesta cultura. El mocador al cap no té res a veure amb qüestions religioses com ens volen fer creure la majoria de vegades, i moltes dones no el viuen com un tema de submissió. El mocador blanc a Palestina, per exemple, és un símbol de les feministes. El masclisme existeix més enllà de la religió i de la raça. Et puc assegurar que he patit la violència masclista de molt a prop i el meu agresor no era musulmà precisament. Les dones occidentals, de vegades, portem uns altres tipus de mocadors, potser invisibles, i no ens adonem.

Comparar el mocador amb l'ablació del clítoris em sembla una exageració.

Gentle impulsion ha dit...

Hola! He vist que m'has comentat i et comento jo també, que gràcies, que no sé com has arribat i que suposo que tens part de raó, potser no vaig especificar prou bé.

Quant al teu post, no sé molt bé què dir, no m'agraden les diferències entre els nens però hauria de reflexionar una mica abans de donar la meva opinió sobre el vel islàmic. Un apunt, jo faria que tots els nens a l'escola portessin uniforme, així no hi hauria diferències.

mossèn ha dit...

en aquesta fira hi hauran ties bones ??? ... salut

Clint ha dit...

El fet del mocador no va més enllà si a l'hora de fer gimnàs, la nena pot anar en calça curta com la resta, o si la mare de la nena pot anar sola a una reunió amb els mestres si no hi ha el pare a casa...no es tracta de si porta mocador o no, és del què amaga el mocador, si és que amaga alguna cosa.

Putas y Princesas ha dit...

Una menor no és conscient del que implica portar el vel. Jo trobo bé que a l'escola no el portin.. allà tots han de ser iguals. Quan la nena tingui capacitat per raonar, ja decidirà per ell amateixa que vol fer.

Petons

De vegades està bé canviar de tema.

Striper ha dit...

En primer lloc vull dir que no tinc res en contre del inmigrants, m'agrada la diversitat i veure gent i veins de altres llocs.
Pro amb el tema del vel, penso que el seu us en si també mereix respecte, pero potser no es legit si se imposa i mes a nenas com un signe de supeditacio de la dona al home. Igualment que una nena de 6 o 7 anys amb vel s'ha de sentir discriminada envers las sevas companyes.

Unknown ha dit...

Estic d´acord amb tots aquells que suggereixen portan uniform.S´acabarien de cop totes les diferencies entre els alumnes.
La llibertat d´expressió és la primera pedra per a la evolució,i portar-ne uniform no ho és pas per mí,però no hi ha una altra opció.

- Begin Motigo Webstats code -->