divendres, 11 d’abril de 2008

ELS GELÓS

ELS GELÓS

Un dels temes que son font de problemes en una relació son els gelós. Jo vaig tenir una relació amb una persona que ho era molt i realment es un turment. Peró jo sempre m'he preguntat si els gelós son fruit de l'amor o del sentit de possessió del altre persona, us explico el perquè, quant existeix una relació entre dues persones que tenen parella en la que existeix amor i que de fet poden durar anys, tots dos saben que existeix un altre persona i aquestes persones no acostumen a despertar gelós. Potser per que aquí no es dona el sentit de la possessió.
Que penseu vosaltres?

Aquí us poso algunes frases sobre el tema.

Cuando el hombre es celoso, molesta; cuando no lo es, irrita.
Refrán


El celoso ama más, pero el que no lo es ama mejor.
Molière, Jean-Baptiste Poquelin


Los celos son una mezcla explosiva de amor, odio, avaricia y orgullo.
Karr, Jean Baptiste Alphonse


Los celos no son corrientemente más que una inquieta tiranía aplicada a los asuntos del amor.
Proust, Marcel

I UNA CANÇÓ

39 comentaris:

martona ha dit...

STRIPER
Es un sentiment que mai he sentit, si que tingut una parella que era molt gelos,y crec que el que pasa es que creuen que l'altre persona el hi pertany, que son amos i senyor de la vida de l'altre , penso que de fet son personas amb un grau d'autestima molt baixa i necesitant reafirmarse amb la seva parella.
Estic d'acord amb tu que son un turment per qui en te, pro pitjor es per qui els soporta.
L'amor te que ser lliure de qualsevol lligam.
petonicos, sempre.

Sara Maria ha dit...

No em considero gelosa, crec que fidelitat no és exclusivitat, és quelcom més gran.
Amb tot, a voltes et pot sentir gelòs que la teva parella senti per la tercera persona alguna cosa més i que aquesta tercera relació ocupi més espai del desitjable.
Sentit de la possessió? Ser gelòs de l'espai propi i del de la parella? No sé com ho definiria.

Carme ha dit...

Jo m'apunto a Proust, i mai no he cregut que els gelosos estimessin més, sempre he pensat que el que estimen més són ells mateixos. No sóc gelosa. Prefereixo de molt el benestar de les persones, la comprensió i trobar la manera d'estar bé que pretendre que l'altre sigui meu. Exclusivitat? Sembla tan arrelada convencionalment, oi? però la realitat és una altra. No em sembla que estigui tan assumida, reament per tothom. Replantejament general, necessitem. Com el pa que ens mengem. Però no sembla haver-hi massa gent disposada a fer-lo.

Marta ha dit...

Els gelos son una clara falta d'autoestima i seguretat, i per altre banda, sentir que la teva parella fa alguna mostra de gelosía per algú que et mira o intenta filterjar amb tu, puja l'autoestima.

Maria Jesús ha dit...

Els gelos s�n dolents per a la persona gelosa per� tamb� per a la seva parella perqu� una persona gelosa mina la teva llibertat i et fa sentir insegura i estranya amb tu mateixa. Felicitats pel teu blog

carmncitta ha dit...

Yo sé que si hay muchos celos por medio la cosa no funciona o funciona mal.

Anònim ha dit...

Jo diferencie entre dos tipus de cels, els tontos que tots sentim en algun moment eixos son fruit de l'amor, i als que tu dius que son insoportables,pense que son una mescla de posesio i baixa autoestima xq eixa persona tendis a pensar que tot el mon es millor que ella i per això l'has de enganyar, aixo creec jo

Beset

Fujur ha dit...

Plenament d'acord. De fet, el propi amor implica la por a perdre l'estimada. Potser té quelcom d'electromagnetisme... què sé jo! jajaja salutacions!

merike ha dit...

No sóc gelósa, sóc enfadata. Se'm preocupa. Tinc enveja. Envejo totes les persones que aconsegueixen molts comentaris:-D Sóc trista perquè un amic se n'anava. Mai gelósa. El cantant no és tan bo com Joan Manuel Serrat

Lara ha dit...

El que está clar es que son un motiu per destruir una parella.
Petons!

L'espia ha dit...

Ufff, no hi entenc gaire això i tampoc ho he viscut però em dóna la impressió que la gelosia és sinònim de baixa autoestima. La necessitat que aquella persona sempre ha de ser amb tu perquè per tu sol penses que no pots ser ningú. La baixa autoestima provoca una por a aquedar-te sol, a no saber que fer sense aquesta persona, a pensar que sense aquesta altre persona tu no ets ningú.

I un altre tema crec que també pot ser la vergonya, a nivell socila, que representa que la gent sàpiga que la teva parella no t'ha estat fidel.

Àlex

aigua_clara_ ha dit...

Què són "els gelós"? Vols dir la gelosia, suposo.
És que "els gelós" no ho havia sentit mai!

Jo no sóc especialment gelosa. Puc arribar a ser desconfiada, si me'n donen motius, és clar. I és molt lleig tenir aquest sentiment. L'he tingut i ho he passat molt malament.

Però la gelosia en sí no sé si l'he arribat a sentir, potser un cert resquemor, un cert mal al cor perquè m'han rebutjat per una altra cosa/persona, però no fins al punt de fer sentir malament l'altra persona.

Ser gelós i possesiu són dos paraules que venen juntes, al meu parer. Normalment, ets gelós perquè vols que l'altra persona sempre estigui pendent de tu. I quan vols això és perquè ets possessiu.

Entrem també en el joc de: què és millor que hi hagi o que no hi hagi el sentiment de gelosia? Jo crec que els extrems sempre són dolents, però és cert que sempre ens agrada saber que la nostra parella es preocupa per nosaltres i que potser es posa "una miqueta" gelós si el deixem una mica de banda. Això ens puja la moral i ens agrada saber que està per nosaltres d'aquesta manera. Però no ens agrada tampoc que sigui gelós fins a l'extrem que no ens deixi fer res! Això és insofrible!

Antoni ha dit...

Per mi hi ha una altre opció, si tens baixa autoestima seràs gelós.

Una abraçada!

Eva ha dit...

m'agradariaposar-te una cita d'un llibre que vaig llegir fa temps sobre un experiment pedagogic, és de a.s. neil, el llibre és "sumerhill"
"Los celos nacen del sentido de posesión. Si el amor sexual fuera una verdadera tendencia del yo, un individuo se alegraría cuando viese a una muchacha besar a otro hombre, porque se alegraría de verla feliz. Pero el amor sexual es posesivo. Son los individuos con un fuerte sentido de posesión los que cometen crímenes por celos."

skorbuto ha dit...

Abans de tot, Merike: Sentir enveja dels que aconsegueixen molts comentaris es un mal que afecta a tots el blocaires en major o menor mida.

No sé si sóc gelós (la mama diu que no ho sóc :) ), potser no he tingut motius per ser-ho. I si es tracta de posessió, mai no m'he sentit propietari de ningú, de fet trobo a faltar un substitut del pronoms possesius, quan dic "la meva companya" voldria dir quelcom com "Aquesta dona que em suporta totes les beneïteries i a sobre m'estima" però resumit, em sembla que ho tinc crú.

Jo Mateix ha dit...

Abans es deia: més val marit gelós que cuguçós. Em sembla però que la gelosia és una pistola de dos canons: un canó dirigit cap a un cònjuge i el segon cap a l'altre. No hi ha supervivents, vaja.

AINA ha dit...

no se.. jo no em considero gens gelosa.. i el meu xicot encara n´es menys que jo. el que si que m´agradaria es que de vegades o fos un pelet perque sembla que aixi demostra que soc mes seva, no se... diuen que els gelos son molt dolents.. jo no ho se. no ho he experimentat mai.

Finestreta ha dit...

I una cosa que m'estranya que no hagis escrit al post és que, almenys això penso, els gelos també són producte de la inseguretat... no trobes?

Anònim ha dit...

Aii!! els gelos els gelos.... Viure i conviure amb una persona gelosa es com tú molt be dius, tot un turment, i de fet, em penso que ha d'arribar un punt on un ja no sap si el que fa serà motiu de més gelos o potser passarà sense solta ni volta...

Complicadet el tema, sí senyor!

Sylvie ha dit...

Tots relacionem la baixa autoestima amb els gelos, no sé si és ben bé aixi. La baixa autoestima fa que tu no et consideris prou bó per la teva parella, no que no confiis en ella. Els gelos tenen relacion amb la confiança i en el coneixement que tenim de l'altre. No sé, no em considero gelosa, pero no he pogut evitar de sentir unes pesigolles si qui estimo està amb segons qui o fa segons que. A vegades, quan sents que pots arribar a perdre el que tens per segur, i sents uns gelos que pensaves que no sentiries mai te n'adones de quant vols a una persona. Sé que una relacio basada en la desconfiança i els gelos ha de ser insoportable però sempre hi ha allò que sents que es una mica teu...

Joana ha dit...

La gelosia és una malaltia obsessiva i com a tal pot portar i porta seriosos problemes.
Millor tenir-la ben lluny!
Bon cap de setmana Striper!

fada ha dit...

No tinc temps de pensar si l'un o l'altre som gelosos perquè estem lluitant contra la gelosia que té el nostre fill gran de la germana que el segueix. I entenent per què en canvi no ho està de la germana petita. Si la gelosia fos un sentiment que només tingués a veure amb el sentit de possessió (en aquest cas dels pares) tanta "nosa" li faria l'una com l'altra, no? Uf! Quin embolic que estic fent. Ni cas, quines neures... Bona nit, maco.

Luluji ha dit...

Crec que els gelos, al final porten a la infidelitat.
Son situacions molt incomodes i frustrants, en una ocasió em vaig trobar i ho vaig passar fatal, mai he sigut gelosa, parteixo de la base, que les persones son lliures, i si estan amb algú es perquè volen.
Petonets.
La cançó molt ben escollida pel tema.

Anònim ha dit...

Saps q passa? q m'han deixat ja alguna vegada per un altre paio i tens la por akella q kualsevol et pot treure la persona q estimes, fatal kedo dient això però els meus gelos venen x aki!

maricel ha dit...

El pitjor és quan tu no ets gelós perque estas segura amb una persona i confies en ella i de cop surten terceres persones en la relació, és molt humiliant i desesperant quan confies en algú i et falla, així que els gelos no serveixen per res, qui no t'estima no et respectarà si no vol.

Adise ha dit...

Ummmm...yo me considero un poquiiiito celosa, pero sin llegar a ser enfermiza ni posesiva ni nada de eso. Tengo bastante autocontrol. Además, en mi situación (con mi pareja) si fuese celosa no la podría llevar.

Un besito.

Zazpi ha dit...

CREC QEU TENIR GELOS ES TENIR POR A PERDER QUI ESTIMES...PERO ES CONTREDIR-TE AL NO CONFIAR AMB LA PERSONA QEU TENS EL COSTAT.

Jose Luis Perales, MES QUE UNA CANÇO..
amb porta moltissims records d'infancia..

Nikus Striper, aquest dies he estat ausente...

Striper ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Striper ha dit...

martona:
Plenament d'acord amb lo de la autoestima i el turment.
Sara Maria:
Lo de la tercera persona que a vegadesocupi mes espai bé pensa que la tercera persona tambe pot ser un amic/ga del mateix sexe. Bon Dia.
Carme:
Lo de la no esclusivitat sigui real crec que si i que no s'asumeixi tambe.
Marta :
Estic d'acord amb tu.
Maria Jesús:
Si es un fet que ho pateixin tots dos.
carmncitta :
Eso seguro.
Lansbury:
Tens rao una cosa es un petit sentiment de gelos en un moment sens mes i a vegades ni es diu i un altre es fer la vida insoportable ..
Fujur :
es clar que l'amor sempre implica pors pero d'aqui lligar i estrenya..
merike:
esta be no ser gelosa, respecte als comentaris es guanyen de mica en mica, i també comentan altres blocs.
Lara:
Moltisimes han petat per aixo.
L'espia:
Si es un sintoma de inseguretat i també a vegades cultural hi han cultures que escenifican molt violentament tot aixo.
respecte a lo segon suposo que si.
aigua_clara_:
Doncs si es posible que li hagui donat una patada al pompeu fabra no estic segur i ho averiguare, i estic d'acord que certa gelosia aumenta l'autoestima, pero d'altre la destrueix.
Antoni;
Si també es cert.
Eva :
"sumerhill" ostres en algun moment ja fa anys va ser una bibklia per lo que s'anomenava pedagogs pogres jo crec que la teoria ja ha sigut superada.
la frase te una part de rao pero i si aqui " un individuo se alegraría cuando viese a "una" muchacha besar a otro hombre,"
en lloc de "una " digues "SU" i el su no el poso en posesiu per que tots tenim la nostre nioa o noi.
Seria natural alegrarse? jo si veig algu besant apasionadamet puc sentir enveja i alegrarme pero si la que estan besant es la meva tu t'alegraries si un dia trobes algu besant el teu noi iaue igual esta la mar de feliç?
skorbuto;
ostres cuanta rao tens amb aixo de suporta, eh pero també es a l'inreves no?
Jo Mateix,
Si noi de vegades tot mort.
AINA;
Aixo es per que segurament ets sents molt segura.
Finestreta ;
totalment d'acord i aquesta de baixa autoestima.
Xesca :
Si un turment i una pesadilla acabant tenin gelos de la locutora de la radio,I si nena es molt complicat..
Sylvie :
Jo crec que sentir teu no es pas dolent, al reves perque també ha de significar comprensio, generositat....
Joana;
si luny molt lluny..
fada :
no necesariament per una rao que de moment ningu a dit els gelos Casi sempre son IRRACIONALS.
Luluji :
D'acord s'esta lliurement i aixo significa coses..
Cesc:
Jo diria que s'te ha creat desconfiança.
maricel;
Estic plenamen d'acord amb tu pero a vegades les persones fan coses que no tindrian i despres es donen compte del error i del mal.
Adise;
Es evidente i mas en la situacion de distancia de tu relacion.Cuando son celos enfermizos no son consequencia de un hecho concreto si no de la imaginacion i puestios a pensar siempre nos la pueden estar pegando.
Zazpi:
D'acord amb tu i Perales aixo Perales.

pluja ha dit...

Estic d'acord amb en cesc que la gelosia a vegades apareix quan has passat una situació d'abandonament per una tercera persona. Personalment em van "fotre" la primera vegada perquè, precisament, no era gens gelosa i vaig "animar" a la meva parella a fer costat a algú que jo creia que ho necessitava. I aquest "algú" volia quelcom més. Però en el meu cas, la propera parella que vaig tenir no em va despertar gelosia sinó desconfiança, en certes situacions. Crec que la barrera entre gelosia i desconfiança és molt prima i, a vegades, costa definir què estàs sentint.

Joana ha dit...

Segons el diccionari de L'Enciclopèdia: " [s. XIV; de gelós] f 1 PSIC 1 Sentiment recelós del qui tem que un altre li pot ésser preferit. 2 Enveja que hom té del qui gaudeix d'alguna cosa que hom desitja.
Crec que no sóc gelosa, però també crec que tots hauriem de tenir un punt de gelosia. No la gelosia malaltissa, que això més que, com molts diuen als teus comentaris, no crec que sigui baixa autoestima i si tot una inseguretat brutal en si mateix/a. El gelós/sa, té com l'insegur por de perdre allò que té o més que perdre és por a que li prenguin o por a no acomplir les expectatives on se suposa que ha d'arribar. Ara, no tots els insegurs són gelosos. El que té autoestima baixa ja no arriba a tenir por de perdre perque no arriba a tenir-ho mai. I la gelosia entre germans mala cosa pel que la pateix, però pot no patir-la en cap altre àmbit. La meva amiga de tota la vida, que ens coneixem des dels tres anys, és la persona més gelosa que conec i us asseguro que pateix com ningú. És molt xungo

zel ha dit...

jA SÉ QUE TOTHOM T'ESTIMA, PERÒ NO SÓC GELOSA, JO, JEJEJE...

merike ha dit...

BRAVA, ZEL!!!!! YouTube - Anna Kuoppamäki: Sinua sinua rakastan

merike ha dit...

YouTube - Sinua sinua rakastan - Kaj Chydenius

HI HA ALGUNA COSA EQUIVOCADA EN AQUELL VÍDEO...

ÉS DES D'UNA PEL·LÍCULA DURANT EL 1960'S A FINLÀNDIA...Asfalttilampaat (1968)

Jo Mateixa ha dit...

Malament si un es gelos, a mi que em perdonin però que no em diguin que el que es gelos estima més, si de cas te més posessió sobre la seva parella, però res més.

El principal en una parella es la sinceritat, si no hi ha sinceritat els gelos apareixen, això està clar.

Petonasos guapissim!!!!!

Striper ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Striper ha dit...

pluja .
Realment si passas per aquestes situacions la deconfiança es a flor de pell.
Joana :
Molt bo el comentari i crec que te molta rao.
zel ;
Tu també m'estimas no? Jo si.
merike:
Videos bien..
Jo Mateixa:
Jo tampoc crec que el gelos estimi mes., segur que no.

LlunA ha dit...

Crec que els gelos son una mena de por. Por que la nostra parella ens deixi d´estimar per estimar un altre cor. Els gelos existeixen sempre, tothom en té. Però jo sempre he pensat que n´hi ha de dos tipus. Els normals, degut a estimar algú. I els dolets, malalts i posessius sense remei. i son els segons els que acaben amb una bonica relació.
Petonets

Striper ha dit...

LlunA:
Els dolents aquest sense volta ni solta son fatidics.

- Begin Motigo Webstats code -->